A projekt célja a helyben keletkező, szárított iszapok (szeparált trágya, fermentorok melléktermékei) erdők, mezőgazdasági eredetű melléktermékek, illetve azok keverékeinek hasznosítása, innovatív, többfázisú gázgenerátorral.

 

Ebben a mérettartományban működő berendezések csak jó minőségű, magas hamuolvadáspontú, szennyező anyagtól mentes (homok, kéreg, levél) faaprítékkal működnek. Fejlesztésünk eredményeképpen olyan gázgenerátoros elvet és berendezést hozunk létre, amely a biomassza alapanyagok és azok keverékeinek széles körével működőképes.

 

A kimeneten magas hatásfokú villamos – kb 3%-al magasabb a jelenlegi rendszerekhez képest – hőenergia (59%),  az energetikai rendszer veszteségeként 3% hőveszteség és szénben gazdag faszén-melléktermék keletkezik. Ez a bioszén CO2 megkötést, hosszú távú raktározást tesz lehetővé. A szántóföldekre kijuttatva talajjavító hatású. Ez és a CO2 körforgás biztosítja a rendszer körkörös gazdasági modellbe történő illesztését. A faszén-melléktermék felhasználhatóságát az innovatív többfázisú gázosítás biztosítja. Mivel részfolyamatként a betáplált tüzelőanyagból aktivált bioszén keletkezik, és a gázosítási folyamat részeinek szabályozásával olyan minimális (<50mg/Nm3) kátrány keletkezik, hogy a kimenő gáz nem szennyezi vissza a keletkező bioszenet, a bioszén (PAH19 érték <1mg/kg) a talajba visszajuttatható. Ez más elvű gázgenerátoroknál nem biztosítható. Ezzel a műszaki megoldással nem keletkezik környezetre ártalmas hulladék.

 

A berendezés alkalmas lesz smart grid hálózat megújuló termelő erőműveként működni. Ennek előnye, hogy a mikro (50kWe) erőmű magas hatásfokkal termel (>85%), mivel a villamos (>26%) és hőenergia (>59%) hasznosítás együttesen jelentkezik A termelése folyamatos, évi 8000 óra tervezhető, szemben a napelemes és szélerőművekkel. A fejlesztés eredménye egy új, unikális, a szeparált iszapokat hasznosítani képes, 50 kW elektromos teljesítményű, alacsony karbantartási igényű, többfázisú gázgenerátoros elven működő biomassza kiserőmű prototípusa lesz.

 

 

Az elérni kívánt elsődleges célok:

 

  1. Új, innovatív alacsony kátránytartalmú gázt előállító (<50mg/Nm3) gázgenerátoros elv és berendezés létrehozása az alacsony hamuolvadáspontú szennyezett poros tüzelőanyagok (biomixek) felhasználhatósága érdekében.
  2. Új, innovatív, költséges inert gáz nélkül (N2) mechanikusan is regenerálható gázszűrő létrehozása változó összetételű biomix gázosításból származó gázokra.
  3. Új, innovatív, változó gázösszetételre alkalmas magas hatásfokú gázmotor létrehozása.
  4. Városi környezetben elhelyezhető, zajcsillapított, konténerezett, mobilizált háztartási méretű (<50kVA), kogenerációs, fagáz generátoros kiserőmű.
  5. Növelt hatásfokú, a jelenleg ismertekhez képest kedvezőbb hatékonyságú rendszer fejlesztése. Magas hatásfokú villamos (26%, amely 1%-al magasabb a jelenleg rendszerekhez képest), és hőenergia (59%) előállítás.
  6. A helyben keletkező, energetikailag alkalmas biomassza potenciál hasznosítása.
  7. Körkörös gazdasági modellbe illeszkedő energetikai berendezés (bioszén CO2 megkötés és CO2 körforgás).
  8. Alacsony karbantartást igénylő kogenerációs, fagáz generátoros kiserőmű (a karbantartási ciklus 500 órára történő növelésével).
  9. Az energiaköltségek csökkentése.

A biomassza hulladékok környezetbarát hasznosítása, energia előállítása

(🔗pdf megnyitása)

Biomix50

KAPCSOLAT

Kapcsolat

Cső-Montage Technológiai és Épületgépészeti Szerelő Kft.

 

1103 Budapest, Gyömrői út 33.

info@biomix50.hu

 

© 2018 Révai Digitális Kiadó Kft.